Modelové jednání OSN v Izraeli

fotoVe dnech 15. – 22. srpna 2011 se studentka 4. ročníku Právnické fakulty Eva Pulkrtová, společně se dvěma bývalými studenty Právnické fakulty, Michaelem Holasem a Lukášem Křivkou, zúčastnila modelového jednání OSN v izraelském Rishon Le Zyionu.

Smyslem akce bylo přiblížit studentům chod organizace OSN. Studenti si zde vyzkoušeli, jaké je to být v postavení delegátů v OSN při práci v jednotlivých komisích. Přitom si mohli vybrat, jakou zemi v jaké komisi budou reprezentovat. Eva Pulkrtová byla delegátkou Indie v UNDP (Komise pro obnovu a rozvoj), Michael Holas zastupoval Mexiko v ICJ (Mezinárodní soudní dvůr) a Lukáš Křivka také Mexiko v HRC (Komise pro lidská práva). Hlavním cílem v každé komisi bylo přijmout 3 rezoluce, které měly odpovědět na 3 hlavní otázky diskutované v komisích.

Pro studenty to bylo velmi přínosné, protože v rámci reprezentace odlišných kultur, než je ta naše, si museli nastudovat nejdříve diskutovaná témata a poté i stanoviska reprezentovaných zemí. Při lobbyingu potom nereprezentovali své zájmy, ale snažili se ostatní přesvědčit, aby přijali rezoluci, která bude nejvíce vyhovovat zájmům Indie nebo Mexika. Vše bylo vedeno velice formálně a s důrazem na pravidla jednání OSN, která si všichni museli povinně nastudovat.

fotoKromě práce v komisích si studenti vyslechli mnoho odborných přednášek od mnoha zajímavých lidí, delegátů OSN a izraelských akademiků, především na téma média, a v závěru týdne dostali příležitost vyzkoušet si televizní interview, při kterém byli natáčeni.

I když práce v komisích a přednášky zabraly denně 8 hodin, nezapomínalo se ani na zábavu, a tak se dostalo i na tradiční židovskou večeři v izraelské rodině, kajakování na Jordánu a výlet do Jeruzaléma. Tam byla v plánu i návštěva ředitelství OSN, která se ale nakonec, z důvodu teroristických útoků na hranicích, neuskutečnila.

Navíc oficiálním jazykem modelového jednání byla angličtina, takže si studenti také procvičili komunikaci v cizím jazyce a získali zde mnoho nových přátel z celého světa.

 

Eva Pulkrtová

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.