Výhra PrF v národním kole Jessup Moot Court 2012

Tým studentů práv brněnské Masarykovy univerzity se stal vítězem celostátního kola mezinárodní soutěže Jessup Moot Court, kterou v ČR organizuje mezinárodní advokátní kancelář White & Case.

Mezinárodní soutěž Jessup Moot Court Competition patří mezi vůbec největší a nejprestižnější soutěže v oblasti mezinárodního práva veřejného, původně vznikla na Harvardu a letos se koná její 53. ročník. Soutěže se PrF MU účastní již pátým rokem a opakovaně dosahuje skvělých výsledků, za posledních pět let tým z PrF MU postoupil do mezinárodního kola čtyřikrát.

fotoTým Právnické fakulty MU uspěl v celodenním právním sporu před simulovaným Mezinárodním soudním dvorem, v němž se řešil spor mezi dvěma fiktivními státy týkající se legality použití síly nebo zničení kulturní památky.

Studenti Právnické fakulty Masarykovy univerzity (Michaela Vitvarová, Martina Závodná, Eva Hladká, Jan Šmakal a Petr Kilian) pod vedením Kateřiny Uhlířové/KMEP a Lenky Popovičové opět zvítězil ve všech všech třech oceňovaných kategoriích, tj.:

  • nejlepší písemné podání
  • nejlepší řečník soutěže (Michaela Vitvarová)
  • nejlepší tým v ústním kole (National Champion)

fotoAkce se konala v sobotu na půdě olomoucké univerzity, vítězný tým bude reprezentovat republiku v mezinárodním kole, které se bude konat 25.-31. března 2012 ve Washingtonu, mezinárodní advokátní kancelář White & Case vítězný tým i sponzoruje uhrazením cestovného a ubytování v USA.

Do největší a nejstarší právnické soutěže Jessup se každoročně hlásí přes 2000 studentů práv. Letos se koná již 53. ročník, přihlásilo se do něj 600 týmů z 86 zemí, které se utkají v 55 regionálních a vnitrostátních kolech.

Přenos natáčela i ČT, a je tam na konci zmíněna naše fakulta. Podrobnosti najdete na webu České televize http://www.ceskatelevize.cz/porady/10122427178-udalosti-v-regionech-vikend/312281381900218/video od času 15:45.

Fotoreportáž můžete najít na Facebookové stránce Jessup White & Case.


O letošním úspěchu je možno získat informace také z níže uvedených médií:

  1. Soutěž právníků
    Česká republika zná vítěze nejstarší mezinárodní soutěže studentů práv Jessup. Stal se jím tým mladých právníků z Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.
    http://www.rozhlas.cz/regina/denik/_zprava/853664
  2. Studenti práv z Brna vyhráli právnickou soutěž
    http://www.radio.cz/cz/zpravy
    Tým studentů práv brněnské Masarykovy univerzity se stal vítězem celostátního kola  nejstarší mezinárodní soutěže studentů práva Jessup. Uspěl v celodenním právním sporu  před simulovaným Mezinárodním soudním dvorem, v němž se řešil spor mezi dvěma fiktivními státy týkající se legality použití síly nebo zničení kulturní památky. Akce se konala v  sobotu na půdě olomoucké univerzity, vítězný tým bude reprezentovat republiku v  mezinárodním kole, které se koná na konci března ve Washingtonu. Do největší a nejstarší  právnické soutěže Jessup se každoročně hlásí přes 2000 studentů práv. Letos se koná již 53. ročník, přihlásilo se do něj 600 týmů z 86 zemí, které se utkají v 55 regionálních a vnitrostátních kolech.“
  3. http://www.denik.cz/kratce_region/1021429.html
  4. V Olomouci simulovali haagský tribunál, řešila se válka a ničení památek
    Zdroj:  Hospodářské noviny
    Mezinárodní soutěž
    Pětice studentů brněnských práv stráví na konci března týden ve Washingtonu. V americkém hlavním městě budou bojovat o vítězství v prestižní mezinárodní soutěži Jessup pro talentované budoucí advokáty. Konkurenty týmu Masarykovy univerzity tam bude několik stovek studentů ze 110 týmů z celého světa.
    O tom, kdo bude reprezentovat Českou republiku v USA, se rozhodlo v sobotu v Olomouci. Studenti se tam utkali v dvoukolové celodenní právní při před simulovaným Mezinárodním soudním dvorem v Haagu, a to ve sporu mezi dvěma fiktivními státy týkajícím se legality vojenského zásahu jednoho z nich.
    Účastníci řešili ale nejen komplikovaný případ přeshraničního ozbrojeného konfliktu, ale i otázku ochrany lidských práv či kulturního dědictví.
    Pořadatelem soutěže je mezinárodní právní kancelář White & Case. "Jessup prověří také to, jaký mají členové týmu písemný a ústní projev, jak dokážou hájit a argumentovat svoje názory a jak umějí být profesionální. A to vše v angličtině," uvedl Ivo Janda, partner pražské pobočky kanceláře White & Case, která výpravu studentů do Washingtonu i zaplatí.
    Jessup je nejstarší celosvětovou soutěží budoucích právníků, letos se koná 53. ročník. Klání se jmenuje po Philipu C. Jessupovi, který byl v 60. letech zástupcem USA u Mezinárodního soudního tribunálu, působil také jako vyslanec Spojených států při OSN. Pracoval také jako profesor práva na Kolumbijské univerzitě v New Yorku.
  5. Studenti práv z Brna míří do Washingtonu
    Zdroj:  Lidové noviny
    OLOMOUC - Tým studentů práv brněnské Masarykovy univerzity se stal vítězem celostátního kola nejstarší mezinárodní soutěže studentů práva Jessup. Uspěl v celodenním právním sporu před simulovaným Mezinárodním soudním dvorem. V angličtině tam řešil spor mezi dvěma fiktivními státy týkající se legality použití síly nebo zničení kulturní památky. Vítězný tým bude reprezentovat republiku v mezinárodním kole na konci března ve Washingtonu. Další cenu za nejlepší ústní projev si z Olomouce odnesli Michaela Vitvarová z Brna a Tomáš Brožek z Olomouce. čtk
  6. Mladí právníci poměří síly
    Zdroj:  olomouckenoviny
    Olomouc – Argumentační souboj tří mladých právnických týmů, které se spolu utkají v celorepublikovém kole prestižní světové soutěže právnických talentů Jessup, se koná dnes v prostorách Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Vítězný tým se zúčastní mezinárodního finále ve Washingtonu DC, kde bude o vítězství soupeřit s dalšími týmy z celého světa. Simulovaný soudní spor před Mezinárodním soudním dvorem se uskuteční v místnosti Rotunda, oficiální zahájení soutěže je v 11 hodin, samotný souboj se pak uskuteční ve třech kolech: od 11 hodin do 12.30, od 14 hodin do 15.30 a od 16 hodin do 17.30. Klání završí slavnostní vyhlášení vítězného týmu v 18 hodin.
  7. Studenti práv vyhráli celostátní soutěž
    Zdroj:  Mladá fronta  Dnes
    Tým studentů práv brněnské Masarykovy univerzity vyhrál celostátní kolo nejstarší mezinárodní soutěže studentů práva Jessup. Uspěl v právním sporu před simulovaným Mezinárodním soudním dvorem, v němž se řešil konflikt mezi dvěma fiktivními státy týkající se legality použití síly nebo zničení kulturní památky. Akce se konala v sobotu na Palackého univerzitě v Olomouci. Vítězný brněnský tým bude reprezentovat Česko v mezinárodním kole, které se uskuteční na konci března ve Washingtonu.
  8. Brněnští studenti práv vyhráli celostátní soutěž
    Zdroj:  Mladá fronta  Dnes
    BRNO Tým studentů práv brněnské Masarykovy univerzity se stal vítězem celostátního kola nejstarší mezinárodní soutěže studentů práva Jessup. Uspěl v právním sporu před simulovaným Mezinárodním soudním dvorem, v němž se řešil konflikt mezi dvěma fiktivními státy týkající se legality použití síly nebo zničení kulturní památky. Akce se konala v sobotu na půdě olomoucké univerzity. Vítězný tým bude reprezentovat republiku v mezinárodním kole na konci března ve Washingtonu. Na 53. ročník klání se přihlásilo 600 týmů z 86 zemí.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.