logo

První místo PrF MU v mezinárodní soutěži humanitárního práva

fotoPrF MU byla oslovena Mezinárodním výborem Červeného kříže (ICRC) k přihlášení se do mezinárodní soutěže humanitárního práva (Regional IHL Moot Court Competition). Soutěž je určena pro univerzity ze střední a východní Evropy. Na základě tohoto oslovení již třetím rokem Kateřina Uhlířová (KMEP) sestavuje a vede tříčlenný tým studentů, letos ve složení: Linda Janků, Ivan Cisár a Peter Pavlovič. Po vybrání k účasti v soutěži následovala intenzivní příprava studentů. Soutěž proběhla v Bosně a Hercegovině (Sarajevo) ve dnech 16. -21. listopadu 2011.

V porotě soutěže zasedali představitelé Mezinárodního výboru Červeného kříže, praktikující právníci (Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii v Haagu) a profesoři mezinárodního práva veřejného. Mezinárodní soutěže se zúčastnilo 11 týmů z následujících zemí: Polsko (dva týmy: Varšava a Krakov), Slovinsko, Rumunsko, Chorvatsko (dva týmy), Makedonie, Maďarsko, Srbsko, Turecko a Česká republika. 

foto V této konkurenci obstál náš tým výborně. Navázali jsme na úspěchy z předchozích let (v roce 2009 jsme postoupili do finále a obsadili celkově druhé místo v soutěži a zároveň jsme získali i další cenu za nejlepšího řečníka celé soutěže) a opět jsme postoupili do finále, přičemž jsme letos celou soutěž vyhráli, zároveň jsme získali nominaci na nejlepšího řečníka soutěže (Linda Janků).

Přínos pro studenty: významné prohloubení si znalostí nejen z oblasti mezinárodního humanitárního práva, ale z celého mezinárodního práva veřejného, rozvinutí praktických dovedností, argumentačních schopností a týmové spolupráce a navázání cenných zahraničních kontaktů.

foto

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.