Szeged Model United Nations 2012

Ve dnech 11. – 13. dubna 2012 se skupina studentů Právnické fakulty Masarykovy univerzity zúčastnila modelového jednání OSN v maďarském Szegedu. Studenti si na vlastní kůži vyzkoušeli proces přijetí rezoluce OSN v různých komisích i na Valné hromadě OSN.

fotoSimulovaná jednání OSN probíhají za podpory této organizace každoročně po celém světě a jejich účelem je poskytnout nadšeným studentům práv a mezinárodních vztahů praktický pohled do činnosti OSN. Celá akce má zpravidla velmi přísná procedurální pravidla, obdobná pravidlům jednání na půdě opravdové OSN. Jednání jsou vedena výlučně v anglickém jazyce, neboť se jedná o mezinárodní konferenci. Účelem je také naučit se respektovat odlišná etnika. Z tohoto důvodu si žádný účastník nesmí vybrat, že bude reprezentovat svoji vlastní zemi. Dále se zde studenti učí argumentaci v zájmu státu, který zastupují, a veřejnému vystupování, což je obojí pro budoucí právní praxi velmi důležité.

fotoZa delegaci Ruské federace tedy z Masarykovy univerzity vycestovalo 6 studentů 4. ročníku magisterského studijního programu Právo a právní věda: Adam Lesák (Komise pro odzbrojení), Sandra Martinková (Komise pro lidská práva), Monika Petrásková (Komise pro životní prostředí), Petr Procházka (Historická rada bezpečnosti), Eva Pulkrtová (Rada bezpečnosti OSN) a Kateřina Studecká (Komise pro obnovu a rozvoj).

Eva Pulkrtová

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.