Úspěch týmu Právnické fakulty na Jessup Moot Court Competition 2012 ve Washingtonu

Mezinárodní soutěž Jessup Moot Court Competition patří mezi vůbec největší a nejprestižnější soutěže v oblasti mezinárodního práva veřejného, původně vznikla na Harvardu a letos se konal její 53. ročník. Soutěže se Právnická fakulta Masarykovy univerzity účastní již pátým rokem a opakovaně dosahuje skvělých výsledků, za posledních pět let tým z PrF MU postoupil do mezinárodního kola čtyřikrát.

fotoPod vedením Kateřiny Uhlířové /Katedra mezinárodního a evropského práva/ a Lenky Popovičové letos tým studentů PrF MU (Michaela Vitvarová, Martina Závodná, Eva Hladká, Jan Šmakal a Petr Kilian) opět zvítězil ve všech třech oceňovaných kategoriích, tj.:

  • nejlepší písemné podání
  • nejlepší řečník soutěže (Michaela Vitvarová),
  • nejlepší tým v ústním kole (National Champion).

Tímto výsledkem jsme si zajistili postup do mezinárodního kola v USA (Washington, DC),  které se konalo 25.-31. března 2012. Vnitrostátní kolo organizuje a zaštituje prestižní mezinárodní advokátní kancelář White & Case, která nás také sponzorovala formou uhrazení cestovného a ubytování v USA, za což bychom chtěli velmi poděkovat. Samozřejmě zároveň velmi děkujeme za finanční a další podporu, které se nám dlouhodobě dostává ze strany PrF MU.

Letos jsme ve Washingtonu porazili polovinu týmů, proti kterým jsme soutěžili, což je vzhledem k velké konkurenci v mezinárodním kole slušným úspěchem. Soutěžili jsme například i proti týmu z USA (Boston College Law School), který předtím vyhrál nad všemi americkými univerzitami v rámci vnitrostátního (tzv. „Northeast Regional“) kola. Dále jsme soutěžili proti týmům z Itálie, Brazílie a Indonésie. 

Postřehy studentů - Martina Závodná: „Týmová spolupráce, odvaha, a především znalost práva a jeho aplikace –  to  všechno jsou schopnosti, které účastníci po celou dobu soutěže aktivně rozvíjeli. Mezinárodní kolo soutěže Jessup pak bylo skvělou příležitostí, jak načerpat životní zkušenosti. Pro mě osobně to byl jedinečný zážitek. V  rámci soutěžení ve Washingtonu jsme se setkali s konkurenty z celého světa,  což přináší možnost srovnání, poučení se z chyb, ale také cestu jak získat nové přátele.“

O soutěži si můžete přečíst i na serveru novinky.cz
http://www.novinky.cz/veda-skoly/265990-studenti-masarykovy-univerzity-uspeli-v-mezinarodnim-pravnickem-klani.html

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.