Účast týmu Právnické fakulty na Jean-Pictet Competition v Jihoafrické republice 2012

foto

Ve dnech 14.–21. dubna 2012 proběhl již 24. ročník jedné z nejprestižnějších soutěží v oblasti mezinárodního humanitárního práva, Jean-Pictet Competition. Letošní hlavní kolo soutěže se konalo ve Wintertonu, v oblasti jihoafrických Dračích hor, a to za účasti 48 týmů z celého světa.

Na soutěži měla své zastoupení již podruhé i Právnická fakulta MU, a to díky týmu ve složení Kristýna Foukalová, Linda Janků a Peter Pavlovič, kterým se podařilo navázat na skvělé výsledky svých předchůdců z roku 2010. Podmínkou pro účast na hlavním kole soutěže bylo zaslání písemného podání dle zadání organizátorů, na jehož základě pak bylo z celkových 80 týmů vybráno 16 týmů do francouzské sekce a 32 týmů do anglické sekce soutěže.

fotoBěhem velmi intenzivního týdne proběhlo sedm soutěžních kol, v nichž studenti museli rychle reagovat na zadané situace a střídavě vystupovat v rolích právních poradců ministerstev, členů povstaleckých skupin, zástupců Mezinárodního výboru Červeného kříže, pracovníků nevládní organizace i dalších. V jednotlivých kolech byli konfrontováni s jedním či více jinými týmy, případně jen s porotou. V té letos zasedli například Christopher Gosnell, v současnosti právní zástupce obhajoby při Mezinárodním trestním tribunálu pro bývalou Jugoslávii, Christopher M. Rassi ze Zvláštního tribunálu pro Libanon či Ben Batros, dříve právník u Mezinárodního trestního soudu, který  dnes působí v Open Society Justice Iniciative.

Brněnští studenti tak měli jedinečnou příležitost potkat se s nejpovolanějšími odborníky z oblasti mezinárodního humanitárního a trestního práva i s dalšími soutěžícími z šesti světových kontinentů, diskutovat s nimi a získat mnoho osobně i profesně cenných kontaktů. Během soutěže si vyzkoušeli týmovou práci, nutnost pohotově a soustředěně reagovat na nové situace i schopnost přesvědčivě argumentovat pro různé strany. Jejich vystoupení porota hodnotila velmi pozitivně a v závěrečné zprávě, kterou od ní obdrželi, pochvalně zdůraznila jejich výrazné zlepšování v mnoha směrech v průběhu soutěže. Ocenila jejich dobrou znalost mezinárodního práva, vyrovnanou spolupráci v týmu i zvyšující se úroveň jejich argumentace a celkového projevu. Nakonec uzavřela, že „byla s vystoupením týmu velmi spokojena a bylo potěšením mít jej v soutěži.“

fotoStudenti si tak z Jihoafrické republiky odvezli nenahraditelné zkušenosti i zážitky, za což jsou také velmi vděčni Právnické fakultě MU a Mgr. Kateřině Uhlířové, LL.M., bez jejichž vstřícné podpory by se soutěže nemohli účastnit. Nezbývá než doufat, že zastoupení Právnické fakulty v soutěži nebude chybět ani v následujících letech a že příští týmy budou dále rozvíjet kvalitní výsledky svých předchůdců a rozšiřovat dobré jméno Masarykovy univerzity.

Jean-Pictet Competition každoročně pořádá francouzská nezisková organizace Comité pour le Concours Jean-Pictet a zaštiťuje ji Mezinárodní výbor Červeného kříže. Bližší informace o soutěži lze nalézt na http://www.concourspictet.org/index_en.htm.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.