International Maritime Law Arbitration Moot Competition 2012

V létě roku 2012 se student Právnické fakulty Masarykovy univerzity Michal Feigler zúčastnil jako rouzhodce mezinárodní arbitrážní soutěže v právu námořní přepravy (International Maritime Law Arbitration Moot Competition, zkráceně IMLAM). IMLAM je nejprestižnější mezinárodní soutěží pro studenty právnických fakult, kteří se chtějí nadále věnovat tématu námořní přepravy. O jejím úspěchu hovoří i samotný fakt, že se letos konal již třináctý ročník. Tento rok byla organizátory vybrána jako domácí universita Queensland University of Technology v Brisbane v Austrálii. Většina ústních kol probíhala právě na moderním a špičkově zařízeném kampusu university, kde po celou dobu soutěže měly teamy k dispozici rozsáhlou knihovnu a přístup do všech universitních zdrojů, včetně zahraničních databází.

foto

Samotný průběh soutěže byl velmi napínavý, neboť témat, které musely teamy během svého půlhodinového vystoupení pokrýt, nebylo málo. Namátkou zmiňme vyšší moc v souvislosti s ochranou nebezpečného nákladu nebo spor o pravomoci a odpovědnosti kapitána lodi a velitelství přístavu. Letošního ročníku se zúčastnilo 17 týmů, takže bylo opravdu na co koukat. Náš student rozhodoval ústní kola po boku profesionálů z oboru a akademiků po celou dobu soutěže jako jeden z tříčlenného panelu rozhodců. Nároky na účastníky byly nemalé - mnozí nedostali ani možnost přednést své podání a už se na ně snášely otázky od tribunálu. Ti, co uspěli nejlépe, pak postoupili do vyřazovacích kol.

Finále soutěže proběhlo v representativních prostorách Federálního soudu v Brisbane a finalisty byly domácí Queensland University of Technology a University of Queensland. Na závěrečné večeři pak byla vyhlášena University of Queensland vyhlášena vítězem celého mootu. Během večeře byla přednesena děkovná řeč, ve které organizátoři ocenili nasazení Michala Feiglera a podporu mootu ze strany Masarykovy University.

Další ročník IMLAM bude tentokráte směřovat do Evropy. Jako pořadatel byla vybrána universita v South Hampton. Organizátoři budou ale čelit nelehkému úkolu překonat letošní ročník, který byl nejen velmi precisně naplánován a zvládnut, ale hlavně svou kvalitou velmi věrně simuloval opravdový proces řešení sporu před mezinárodním rozhodčím tribunálem.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.