Zpráva o průběhu a výsledcích mezinárodní soutěže Foreign Direct Investment International Moot Competition (FDI) 2012

fotoV prvním listopadovém týdnu proběhla v americkém Bostonu soutěž v simulované investiční arbitráži - Foreign Direct Investment International Arbitration Moot. Soutěže se již třetím rokem úspěšně zúčastnil i tým Masarykovy univerzity.

Tento rok se případ týkal anulačních procedur před ICSID tribunálem. 

Advokáti zastupující stát a investora se museli vypořádat s otázkami neplatnosti složení tribunálu, definice termínu investice ve vztahu k jurisdikci tribunálu a také ustanovování nezávislých expertů.

Investiční spor vznikl mezi dvěma neexistujícími subjekty, které se ale pohybují v nám známém mezinárodním právním prostředí. Spor se týkal vypovězení smlouvy, na jejímž základě měl žalující investor odstraňovat životu nebezpečné žáby z fiktivního státu Bela Rano Insularo.

Soutěž probíhá tak, že každý každý tým vždy zastupuje obě dvě strany - tedy jak žalovaný stát, tak i žalujícího investora. Masarykovu univerzitu tento rok reprezentovali Miriama Hlavoňová, Bohuslav Lichnovský, Vladimír Mihalik, Roman Nováček a Vít Steinhauser. Již druhým rokem je tým organizován pod vedením Pavla Molka.

fotoStudenti od března do září usilovně pracovali na písemných podáním. 

Ale ta hlavní část přišla až při ústních kolech této celosvětové soutěže, která probíhala na bostonské Suffolk Law University od 2. do 4. listopadu 2012. Celkově se náš brněnský tým účastnil 4 zápasů a vždy získal velmi pozitivní hodnocení. Letošním největším úspěchem je 15. pozice mezi nejlepšími advokáty, kterou mezi stovkami účastníků z celého světa získal Roman Nováček (viz http://fdimoot.org/2012/).

Zájemci o účast v dalším ročníku soutěže nechť se hlásí na e-mail 14484@mail.muni.cz.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.