Červen 2019 - podezření z podvádění při písemné zkoušce

I. Popis skutku

Dne 25. 6. 2019 obdržel děkan PrF MU podnět k zahájení disciplinárního řízení proti studentovi třetího semestru oboru Právo, který se měl dopustit pokusu o podvod při písemné zkoušce z předmětu Římské právo II tím, že se opakovaně snažil manipulovat s mobilním telefonem ve snaze získat informace, kdy při každém přiblížení se dozoru se pokoušel telefon zakrýt tělem nebo nohama. Tohoto jednání se měl dopustit i při první zkoušce o týden dříve. Současně takto postupoval i za ním sedící účastník CŽV (jehož přestupek byl řešen v rámci etického řízení).

Děkan fakulty přezkoumal uvedená fakta a došel k názoru, že skutkové znaky uvedeného jednání naplňují znaky článku 2 odst. 2, odst. 2 písm. a) Disciplinárního řádu a dne 5. 8. 2019 podal předsedovi disciplinární komise návrh na zahájení disciplinárního řízení.

II. Závěr disciplinární komise

Student byl včas a řádně obeslán a obdržel kopii návrhu děkana na zahájení disciplinárního řízení (doručení byla vykázána) a k ústnímu jednání se dostavil. V průběhu disciplinárního řízení bylo na základě doznání obviněného i výslechů svědků, kteří vykonávali u zkoušky dozor, prokázáno, že obviněný student při písemné zkoušce z výše uvedeného předmětu, konané dne 17. 6. a 25. 6. 2019, nedovoleně manipuloval s mobilním telefonem, a to za účelem zodpovězení otázek, které byly obsahem písemné zkoušky, přičemž v obou případech byl odhalen a zkouška s ním byla, s negativním hodnocením, ukončena.

Svým jednáním, ke kterému došlo v obou případech zkoušky, obviněný naplnil skutkové podstaty disciplinárního přestupku, a to podle čl. 2 odst. 2 písm. e) disciplinárního řádu. Ze způsobu provedení činu a také ze samotného doznání obviněného byl zcela jasně prokázán úmysl vedoucí k použití nedovolených materiálů, informací a pomůcek, což podle disciplinární komise zahrnuje i použití mobilního telefonu a vyhledávání relevantních informací v něm.

Komise při rozhodování o ukládání sankce hodnotila všechna kritéria uvedená v čl. 12 odst. 2 disciplinárního řádu. Za přitěžující okolnost považovala skutečnost, že obviněný se protiprávního jednání dopustil již dne 17. 6. 2019 a, ačkoli byl odhalen a hodnocen negativně a upozorněn na nevhodnost a nedovolenost jeho jednání, dopustil se téhož protiprávního jednání i dne 25. 6. 2019. Polehčující okolností bylo, že se k činům doznal, spolupracoval a svého jednání litoval. Současně šlo o první provinění z hlediska disciplinární odpovědnosti. Při zohlednění všech okolností komise navrhla děkanovi uložit obviněnému sankci napomenutí.

III. Rozhodnutí děkana

Děkan fakulty po seznámení se se závěry disciplinární komise dne 19. 12. 2019 vydal rozhodnutí, ve kterém se v otázce viny a sankce ztotožnil s disciplinární komisí.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.