Duben 2012 – podezření z plagiování seminární práce

I. Popis skutku

Dne 21. 2. 2012 obdržela děkanka fakulty od ředitele programu LLM na Právnické fakultě MU podání, kde se uvádělo, že účastník programu LLM odevzdal písemnou práci do modulu „Úvod do veřejného práva a práva Evropské unie“, která po kontrole programem na odhalování plagiátů vykázala podobnost v rozsahu 91% s prací jiného studenta odevzdanou na Právnické fakultě v Košicích. Současně se shodovala anotace odevzdané práce s anotací v odevzdané a úspěšně obhájené diplomové práci další osoby (absolvent PrF MU z roku 2008), a to v rozsahu 100%.

Děkanka fakulty přezkoumala uvedená fakta a došla k názoru, že skutkové znaky uvedeného jednání jednoznačně odpovídají znakům plagiátu a tím i naplňují znaky článku 9 – etický přestupek ve smyslu směrnice a článku 2 Disciplinárního řádu, tj. disciplinární přestupek. Dne 28. února 2012 podala proto předsedovi disciplinární komise návrh na zahájení disciplinárního/etického řízení.

II. Závěr disciplinární komise

Účastník programu LLM byl včas a řádně obeslán a obdržel kopii návrhu děkanky na zahájení disciplinárního řízení (doručení byla vykázána), avšak bez omluvy se k ústnímu jednání nedostavil. Jednání disciplinární komise v souladu s čl. 10 Disciplinárního řádu proběhlo bez přítomnosti účastníka. Disciplinární komise z opatřených listinných důkazů založených ve spise disciplinárního řízení zjistila skutkový stav věci: účastníkem odevzdaná práce je z 91% shodná s jinou bakalářskou prací a česká i anglická verze anotace odevzdané práce je shodná v plném rozsahu (100%) s anotacemi jiného studenta - absolventa. Komise se usnesla, že účastník vzdělávání je vinen, že vydával vlastní práci za vlastní tím, že použil část cizí práce ve vlastní práci bez náležitého odkazování nebo doslovně použil část cizí práce bez zjevného vyznačení citace. Tím spáchal etický přestupek podle č. 9 Směrnice děkana č. 3/2011 a disciplinární přestupek podle čl. 2 odst. 1, odst. 2 písm. b) Vnitřního předpisu č. 8, Disciplinární řád, ve spojení s čl. 4 Směrnice děkana č. 3/2011. Nade vší pochybnost jde o závažný úmyslný disciplinární přestupek, zejména s ohledem na skutečnosti, že předmětem plagiování není jen text práce, nýbrž i anotace převzaté z jiné práce a nadto účastník je absolventem vysoké školy, jmenovitě právnického zaměření, znalý etických a právních zásad sepisování textů v průběhu studia. Komise vzala v úvahu dosavadní bezúhonnost účastníka programu. Komise navrhla děkance uložit sankci vyloučení ze studia/ukončení účasti na programu.

III. Rozhodnutí děkanky

Děkanka fakulty po seznámení se se závěry disciplinární komise dne 23. dubna 2012 na základě § 65, odst. 1, písm. c) zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů, v souladu s čl. 6.19 Validační dokumentace studijního programu LLM in Corporate Law, na základě čl. 10, odst. 3, písm. d) a e) Směrnice děkana č. 3/2011 O vzdělávání v programech celoživotního vzdělávání – mezinárodní a mezifakultní studia a dále na základě čl. 15 odst. 1, písm. d) Studijního a zkušebního řádu Masarykovy univerzity ukončila studium ve studijním programu LLM na Právnické fakultě MU. Současně Masarykova univerzita, Právnická fakulta odstoupila od smlouvy o studiu LLM pro hrubé narušení průběhu vzdělávání a porušení povinností stanovených smlouvou nebo předpisy.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.