Červen 2012 – podezření z plagiování seminární práce

I. Popis skutku

Dne 13. 2. 2012 obdržela děkanka fakulty podnět na zahájení disciplinárního řízení se studentem bakalářského studia, který měl do Odevzdávárny předmětu BZ305ZK Správní právo procesní I. v Informačním systému MU vložit seminární práci, která po kontrole programem Jako vejce vejci prokázala vysokou míru podobnosti s prací studenta jiné univerzity, a to v rozsahu 95%.

Děkanka fakulty přezkoumala uvedená fakta a došla k názoru, že skutkové znaky uvedeného jednání jednoznačně odpovídají znakům plagiátu a tím i naplňují znaky článku 2 Disciplinárního řádu. Dne 28. února 2012 podala proto předsedovi disciplinární komise návrh na zahájení disciplinárního řízení.

II. Závěr disciplinární komise

Student se z ústního jednání disciplinární komise omluvil e-mailem z pracovních důvodů. V e-mailu vyjádřil souhlas, aby se jednání konalo v jeho nepřítomnosti. Komise z opatřených listinných důkazů a výpovědi svědkyně zjistila, že odevzdaná seminární práce na základě dokumentu „Nalezené podobnosti mezi dvěma dokumenty“ vykazuje podobnost s prací studenta Západočeské univerzity v rozsahu 95%. Student tuto práci neuvedl v citacích ani v seznamu použité literatury. Student byl po tomto zjištění kontaktován vyučující předmětu s žádostí o vysvětlení. V odpovědi na e-mail uvedl, že studenta, od něhož měl opisovat, nezná, a proto nemohl z jeho práce čerpat ani jakkoliv s ní pracovat. Vyučující studenta upozornila, že tuto odevzdanou práci nelze považovat za adekvátní plnění. Student posléze vypracoval práci novou, která již splňovala stanovené podmínky. Komise došla k závěru, že student nade vší pochybnost odevzdáním své prvé práce úmyslně sledoval splnění jedné z podmínek ukončení předmětu BZ305K a že obsah předmětného textu jeho seminární práce nepochybně svědčí pro závěr, že nešlo o pouhou inspiraci spojenou s opomenutím zdroje v závěrečném seznamu pramenů, ale o rozsáhlé a doslovné převzetí cizího autorského textu, který ve výsledku tvořil drtivou většinu studentovy práce (95%).

Komise navrhla děkance uložit studentovi sankci podmíněného vyloučení ze studia se zkušební dobou v délce trvání jednoho roku, jejíž běh počíná právní mocí rozhodnutí děkanky PrF MU. Během této doby se student pod sankcí vyloučení ze studia nesmí dopustit dalšího disciplinárního přestupku s výjimkou disciplinárního přestupku spáchaného z nedbalosti.

III. Rozhodnutí děkanky

Děkanka fakulty se seznámila s usnesením disciplinární komise a po zvážení všech okolností ve smyslu čl. 3 odst. 2 Disciplinárního řádu, tedy zejména i způsobu spáchání disciplinárního přestupku, s přihlédnutím k dosavadní bezúhonnosti studenta se ztotožnila s návrhem disciplinární komise a udělila v souladu s čl. 3 odst. 1 písm. b), odst. 3 Disciplinárního řádu sankci podle návrhu disciplinární komise.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.