Červen 2012 – podezření z plagiování seminární práce

I. Popis skutku

Dne 8. 2. 2012 obdržela děkanka fakulty podnět na zahájení disciplinárního řízení se studentem bakalářského oboru Veřejná správa, který měl do Odevzdávárny předmětu BZ505Z Vybrané otázky správního práva a veřejné správy seminář v Informačním systému MU vložit seminární práci, která po kontrole programem Jako vejce vejci prokázala vysokou míru podobností, a to v rozsahu 45%. Vyučující studenta upozornila e-mailem na vzniklou situaci, ten vložil opravenou seminární práci, která však vykázala po kontrole podobnost v rozsahu 57%.

Děkanka fakulty přezkoumala uvedená fakta a došla k názoru, že skutkové znaky uvedeného jednání jednoznačně odpovídají znakům plagiátu. Dne 10. února 2012 podala proto předsedovi disciplinární komise návrh na zahájení disciplinárního řízení.

II. Závěr disciplinární komise

Student se z ústního jednání disciplinární komise neomluvil, jednání se konalo v jeho nepřítomnosti. Komise z opatřených listinných důkazů a výpovědi svědkyně zjistila, že student odevzdal prvou seminární práci se znaky plagiátu a jako reakci na mail vyučující, která mu dala možnost práci přepracovat, pouze přidal k prvé seminární práci jednu kapitolu (tvořenou z velké části výčtem kompetencí), čímž „zlepšil“ poměr převzatého textu a textu vlastního na 5,5 : 3,5. Manuální kontrolou bylo též zjištěno, že text kapitol 3 až 8 a poslední části kapitoly 2 seminární práce byl doslovně přejatý. Seminární práce druhá tak vykázala podobnost v rozsahu 57%. Komise došla k závěru, že se student nade vší pochybnost činu dopustil úmyslně, odevzdáním práce sledoval splnění jedné z podmínek ukončení zmíněného předmětů na Právnické fakultě MU a že nešlo o pouhou inspiraci (spojenou s opomenutím uvedení zdroje v závěrečném seznamu pramenů a neuváděním citací), ale o rozsáhlé a doslovné převzetí cizího autorského textu. Podle názoru DK jde o závažný úmyslný disciplinární přestupek, zejména s ohledem na zjištěný rozsah (opakovaného) plagiování.

Komise navrhla děkance uložit studentovi sankci podmíněného vyloučení ze studia se zkušební dobou v délce trvání jednoho roku, jejíž běh počíná právní mocí rozhodnutí děkanky PrF MU. Během této doby se student pod sankcí vyloučení ze studia nesmí dopustit dalšího disciplinárního přestupku s výjimkou disciplinárního přestupku spáchaného z nedbalosti.

III. Rozhodnutí děkanky

Děkanka fakulty se seznámila s usnesením disciplinární komise a po zvážení všech okolností ve smyslu čl. 3 odst. 2 Disciplinárního řádu, tedy zejména i způsobu spáchání disciplinárního přestupku, s přihlédnutím k dosavadní bezúhonnosti studenta se ztotožnila s návrhem disciplinární komise a udělila v souladu s čl. 3 odst. 1 písm. b), odst. 3 Disciplinárního řádu sankci podle návrhu disciplinární komise.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.