Září 2012 – podezření z plagiování seminární práce

I. Popis skutku

Dne 6. 2. 2012 obdržela děkanka fakulty podnět k zahájení disciplinárního řízení se studentem bakalářského studia, který měl vložit do aplikace Odevzdávárna předmětu BZ505Z Vybrané otázky správního práva a veřejné správy seminář v IS MU seminární práci, která při kontrole programem Jako vejce vejci vykázala 84% míru podobnosti s jiným souborem, aniž by student na tento zdroj odkazoval.

Děkanka fakulty přezkoumala uvedená fakta a dospěla k názoru, že skutkové znaky uvedeného jednání jednoznačně odpovídají znakům plagiátu a tím i naplňují znaky článku 2 Disciplinárního řádu. Dne 21. února 2012 podala proto předsedovi disciplinární komise návrh na zahájení disciplinárního řízení.

II. Závěr disciplinární komise

V rámci ústního jednání z opatřených listinných důkazů založených ve spise disciplinárního řízení, jakož i z výpovědi samotného studenta disciplinární komise zjistila, že studentem odevzdaná seminární práce vykazuje shodu v rozsahu 84% s jinou dříve odevzdanou seminární prací. Student se k činu doznal, zopakoval, že mu seminární práci poskytla jiná osoba, která mu udělila souhlas s jejím použitím, což student bohužel mylně považoval za dostačující k jejímu odevzdání po pouhém „kosmetickém“ přepracování. Disciplinární komise uzavřela, že se student nade vší pochybnost dopustil úmyslně činu kladenému mu za vinu. Odevzdáním seminární práce sledoval ukončení předmětu a obsah jeho seminární práce svědčí pro závěr, že nešlo o pouhou inspiraci spojenou s opomenutím uvedení zdroje, ale o rozsáhlé a doslovné převzetí cizího autorského textu, který ve výsledku tvořil drtivou většinu práce. Student svým jednáním naplnil skutkovou podstatu disciplinárního přestupku podle čl. 2 odst. 1, 2 písm. b) Disciplinárního řádu po objektivní i subjektivní stránce. Komise navrhla děkance uložit studentovi sankci podmíněného vyloučení ze studia, se zkušební dobou v trvání jednoho roku, jejíž běh počíná právní mocí rozhodnutí děkanky PrF MU. V průběhu zkušební doby se student pod sankcí vyloučení ze studia nesmí dopustit dalšího disciplinárního přestupku s výjimkou disciplinárního přestupku spáchaného z nedbalosti.

III. Rozhodnutí děkanky

Děkanka fakulty po zvážení všech okolností případu ve smyslu čl. 3 odst. 2 Disciplinárního řádu, tedy zejména i způsobu spáchání disciplinárního přestupku, dosavadní bezúhonnosti studenta a toho, že se k činu doznal a vyjádřil lítost nad svým činem se s návrhem disciplinární komise na sankci ztotožnila a v tomto smyslu vydala dne 18. září 2012 příslušné rozhodnutí.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.