Září 2013 – podezření z plagiování seminární práce

I. Popis skutku

Dne 12. 6. 2013 obdržela děkanka Právnické fakulty MU podnět k zahájení disciplinárního řízení proti studentovi bakalářského studijního oboru Právo a finance, který měl do aplikace Odevzdávárna v IS MU vložit seminární práci do předmětu BF403K Daňové právo II – Důchodové daně, jež po kontrole programem Jako vejce vejci vykázala shodu v rozsahu 94 % s diplomovou prací absolventky PrF MU odevzdanou a úspěšně obhájenou v r. 2010.

Děkanka fakulty přezkoumala uvedená fakta a došla k názoru, že skutkové znaky uvedeného jednání jednoznačně odpovídají znakům plagiátu a tím i naplňují znaky článku 2 odst. 1, 2 písm. b) Vnitřního předpisu č. 8 Disciplinární řád pro studenty Právnické fakulty MU. Dne 8. 7. 2013 podala proto předsedovi disciplinární komise návrh na zahájení disciplinárního řízení.

II. Závěr disciplinární komise

Student byl včas a řádně obeslán a obdržel kopii návrhu děkanky na zahájení disciplinárního řízení (doručení bylo vykázáno) a k ústnímu jednání se dostavil. Disciplinární komise z opatřených listinných důkazů založených ve spise disciplinárního řízení, jakož i z výpovědi obviněného zjistila v průběhu ústního jednání skutkový stav věci: studentem odevzdaná práce je z 94 % shodná s obhájenou diplomovou prací absolventky PrF MU. Takto použitý pramen není uveden v citacích ani v seznamu použité literatury. Obviněný uvedl na svou obhajobu, že si je plně vědom, čeho se dopustil a svého jednání lituje. K takovému činu ho vedl pouze časový pres a pozdní zjištění povinnosti práci odevzdat. Komise z dostupných důkazů učinila závěr, že se student nade vší pochybnost dopustil činu kladenému jemu za vinu úmyslně, odevzdáním seminární práce sledoval splnění jedné z podmínek ukončení předmětu na PrF MU a obsah textu jeho práce nepochybně svědčí pro závěr, že jde o rozsáhlé a doslovné převzetí cizího autorského textu. Komise vzala v úvahu dosavadní bezúhonnost studenta, dále skutečnost, že se ke svému činu doznal, svého činu litoval a projevil snahu po nápravě a navrhla děkance uložit podle čl. 3 odst. 1 písm. b) Disciplinárního řádu sankci podmíněného vyloučení ze studia se zkušební dobou v trvání jednoho roku, jejíž běh počíná právní mocí rozhodnutí děkanky PrF MU. Během této doby se student pod sankcí vyloučení ze studia nesmí dopustit dalšího disciplinárního přestupku s výjimkou přestupku spáchaného z nedbalosti a zároveň je povinen vypracovat novou seminární práci na zcela jiné téma, která bude vyhovovat předpisům platným na PrF MU.

III. Rozhodnutí děkanky

Děkanka fakulty po seznámení se se závěry disciplinární komise dne 25. září 2013 vydala rozhodnutí, ve kterém se v otázce viny a sankce ztotožnila s disciplinární komisí. Student sankci přijal a vzdal se práva na odvolání.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.