Prosinec 2014 – podezření z podvádění u státní závěrečné zkoušky

I. Popis skutku

Dne 9. 12. 2014 podala děkanka fakulty předsedovi disciplinární komise návrh na zahájení disciplinárního řízení se studentkou navazujícího magisterského studia, která se měla dopustit disciplinárního přestupku tím, že si přinesla a patrně i použila v rámci přípravy u opravné státní závěrečné zkoušky předpisy, ve kterých byly tužkou vepsány poznámky. Děkanka fakulty měla za to, že skutkové znaky uvedeného jednání naplňují znaky článku 2 odst. 2 písm. a) Disciplinárního řádu, tj. disciplinární přestupek a žádala disciplinární komisi, aby projednala uvedené jednání a vydala usnesení, na základě kterého bude možné zaujmout stanovisko k hodnocení studentky u státní závěrečné zkoušky a tím i k absolvování studia.

II. Závěr disciplinární komise

Studentka byla včas a řádně obeslána a obdržela kopii návrhu děkanky na zahájení disciplinárního řízení (doručení byla vykázána) a k ústnímu jednání se dostavila. Komise velmi důkladně zkoumala jak listinné důkazy založené ve spise disciplinárního řízení, tak výpovědi obviněné i svědků podané v rámci ústního jednání. Komise podle svého vnitřního přesvědčení založeném na pečlivém uvážení všech okolností případu jednotlivě i v jejich souhrnu uznala studentku vinnou tím, že při přípravě k výkonu opravné státní závěrečné zkoušky použila nedovoleně vypracované otázky, které si předem vepsala drobným písmem do úplného znění zákona, tedy úmyslně podváděla při plnění studijních povinností a tím spáchala disciplinární přestupek podle čl. 2 odst. 1, 2 písm. a) disciplinárního řádu a po zvážení všech okolností případu i v kontextu dalšího řízení ve věci studia navrhla děkance udělit sankci podmíněného vyloučení ze studia se zkušební dobou do ukončení studia, kterou považovala za maximálně přípustnou délku, což odráží vysokou závažnost jednání obviněné. Po zkušební dobu se studentka nesmí dopustit dalšího disciplinárního přestupku s výjimkou disciplinárního přestupku spáchaného z nedbalosti pod sankcí vyloučení ze studia.

III. Rozhodnutí děkanky

Děkanka fakulty po seznámení se se závěry disciplinární komise dne 19. 2. 2015 vydala rozhodnutí, ve kterém se v otázce viny a sankce ztotožnila s disciplinární komisí.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.