Červenec 2015 – podezření z plagiování bakalářské práce

I. Popis skutku

Dne 12. 6. 2015 obdržela děkanka PrF MU podnět k zahájení disciplinárního řízení proti studentu 7. semestru bakalářského studijního oboru Právo a mezinárodní obchod, který sepsal a odevzdal závěrečnou bakalářskou práci, jež po kontrole programem Jako vejce vejci vykázala shodu v rozsahu 57% s dalšími texty v informačních systémech univerzit a na internetu, přičemž především se shoda týkala starší kvalifikační práce absolventa UPOL.

Děkanka fakulty přezkoumala uvedená fakta a došla k názoru, že skutkové znaky uvedeného jednání jednoznačně odpovídají znakům plagiátu a tím porušují čl. 2 odst. 1 a zejména potom odst. 2 písm. a) a b) Disciplinárního řádu. Dne 16. 6. 2015 podala proto předsedovi disciplinární komise návrh na zahájení disciplinárního řízení.

II. Závěr disciplinární komise

Student byl včas a řádně obeslán a obdržel kopii návrhu děkanky na zahájení disciplinárního řízení (doručení byla vykázána) a k ústnímu jednání se dostavil. V rámci ústního jednání disciplinární komise se k plagiátorství bez okolků přiznal, omluvil se a uvedl důvody, které ho k jednání vedly (nevěnoval plnou pozornost zprávě studijního oddělení o končící akreditaci studovaného oboru a termínech odevzdání závěrečných prací, dostal se do časové tísně a nestihl práci vypracovat tak, jak si plánoval).  Komise vzala v úvahu dosavadní bezúhonnost studenta, dále skutečnost, že se ke svému činu doznal a projevil lítost nad svým jednáním, dále pak skutečnost, že student splnil všechny podmínky stanovené komisí, před kterou proběhla neúspěšná obhajoba, přepracoval práci tak, že nyní dle vyjádření svědka (oponenta) práce je víceméně v pořádku, není plagiátem a může být připuštěna k obhajobě. Komise jednomyslně dospěla k závěru, že student svým vědomým a úmyslným jednáním naplnil skutkovou podstatu disciplinárního přestupku podle čl. 2 odst. 1, 2 písm. b) Disciplinárního řádu, tedy vydávání cizí práce za vlastní, zvláště pak použitím části cizí práce bez náležitého odkazování nebo doslovným použitím cizí práce bez vyznačení citace a po zvážení všech okolností případu ve smyslu čl. 3 odst. 2 Disciplinárního řádu, zejména závažnosti a způsobu spáchání disciplinárního přestupku, dosavadní bezúhonnosti studenta, snahy o nápravu přepracováním závěrečné práce, jakož i skutečnosti, že se ke svému činu s projevem lítosti doznal a byl připraven nést následky, navrhla komise podle čl. 3 odst. 1 písm. b) Disciplinárního řádu děkance jakožto navrhovatelce uložit sankci podmíněného vyloučení ze studia se stanovením lhůty a podmínek osvědčení, a to do ukončení studia na Právnické fakultě Masarykovy univerzity. Během této doby se obviněný pod sankcí vyloučení ze studia nesmí dopustit dalšího disciplinárního přestupku s výjimkou přestupku spáchaného z nedbalosti. Uložení takové sankce považuje komise za dostačující a přiměřeně přísné k okolnostem i k účelu řízení.

III. Rozhodnutí děkanky

Děkanka fakulty po seznámení se se závěry disciplinární komise dne 21. 7. 2015 vydala rozhodnutí, ve kterém se v otázce viny a sankce ztotožnila s disciplinární komisí.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.