Červen 2017 – podezření z plagiování seminární práce

I. Popis skutku

Dne 7. 6. 2017 obdržela děkanka PrF MU podnět k zahájení disciplinárního řízení proti studentu 8. semestru magisterského studia, který měl do aplikace Odevzdávárna v IS MU vložit seminární práci do předmětu MP805Z, jež po kontrole programem Jako vejce vejci vykázala shodu v rozsahu 95% s dostupnými materiály a 81% se seminární prací jiného studenta.

Děkanka fakulty přezkoumala uvedená fakta a došla k názoru, že skutkové znaky uvedeného jednání jednoznačně odpovídají znakům plagiátu a tím i naplňují znaky článku 2 odst. 2 písm. a) Disciplinárního řádu. Dne 2. srpna 2017 podala proto předsedovi disciplinární komise návrh na zahájení disciplinárního řízení.

II. Závěr disciplinární komise

Student byl včas a řádně obeslán, bylo mu oznámeno zahájení disciplinárního řízení, obdržel kopii návrhu děkanky na zahájení disciplinárního řízení (doručení byla vykázána) a k ústnímu jednání se dostavil. Disciplinární komise z opatřených listinných důkazů založených ve spise disciplinárního řízení, jakož i z výpovědí obviněného a svědků zjistila v průběhu ústního jednání skutkový stav věci: student, který v předchozím jednání vystupoval jako svědek, nyní v postavení obviněného byl zapsán do seminární skupiny pro studenty s ISP. K věci uvedl, že udělal hloupost. Dále uvedl, že na internetu měli skupinu pro studenty s ISP, kde se dohodli, že každý vypracuje něco, dá to k dispozici v rámci skupiny a druzí si to upraví a doplní podle svého. Jelikož byl v časové tísní způsobené změnou jeho životní situace po návratu ze studijního pobytu Erasmus, musel řešit své osobní věci, které vyhodnotil jako důležitější než zápočet. Nenapadlo ho kontaktovat vyučující a žádat odložení termínu odevzdání. Obviněný míru podobnosti jeho práce s jinými nepopřel, projev lítosti ke zjištěnému a prokázanému protiprávnímu jednání však v jeho jednání komise neshledala. Po zvážení všech okolností případu ve smyslu čl. 12 odst. 2 Disciplinárního řádu, zejména závažnosti a způsobu spáchání disciplinárního přestupku, dosavadní bezúhonnosti studenta, skutečnosti, že se ke svému deliktu doznal, byl připraven nést následky a fakticky neměl ze svého jednání žádný prospěch (zápočet nebyl udělen a nebyl připuštěn ke zkoušce z předmětu), navrhla komise navrhovatelce uložit obviněnému pouze sankci napomenutí. Jednání studenta je třeba považovat za společensky škodlivé a nežádoucí, neboť student úmyslně porušil právní povinnost a využil práce někoho jiného za účelem získat vlastní prospěch, v tomto případě zápočet. Takové jednání nelze tolerovat a nelze ani ospravedlnit důvody uváděnými studentem. Přesto napomenutí považuje komise jako dostačující a přiměřeně přísné k okolnostem i k účelu řízení.

III. Rozhodnutí děkanky

Děkanka fakulty po seznámení se se závěry disciplinární komise dne 15. listopadu 2017 vydala rozhodnutí, ve kterém se v otázce viny a sankce ztotožnila s disciplinární komisí.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.