Prosinec 2017 – podezření z plagiování seminární práce

I. Popis skutku

Dne 5. 12. 2017 obdržela děkanka PrF MU podnět k zahájení disciplinárního řízení proti studentovi 7. semestru magisterského studia. Podnět podala studentka magisterského studia, která v rámci peer review v předmětu MP726Z Právo Evropské unie II zjistila, že jí přidělená práce dotyčného studenta vykazuje dle aplikace IS MU „Jako vejce vejci“ celkovou shodu ve výši 48%. Dále v podnětu studentka zmínila nevhodné jednání studenta formou jí zaslaného mailu a nevhodné poznámky studenta ve studentské internetové diskuzi týkající se hodnocení daného předmětu.

Děkanka fakulty přezkoumala uvedená fakta a došla k názoru, že skutkové znaky uvedeného jednání odpovídají znakům plagiátu a tím i naplňují znaky článku 2 odst. 2 písm. a), b) Disciplinárního řádu.  Dne 12. 12. 2017 podala proto předsedovi disciplinární komise návrh na zahájení disciplinárního řízení.

II. Závěr disciplinární komise

Student byl včas a řádně obeslán a obdržel kopii návrhu děkanky na zahájení disciplinárního řízení (doručení byla vykázána) a z ústních jednání se omluvil. K omluvě z prvního jednání připojil informaci, že ho zastupuje právní zástupce, který má v daný den kolizi. Na výzvu plnou moc k zastupování nedoložil. Z druhého jednání se taktéž omluvil, souhlasil s projednáním bez jeho přítomnosti a zaslal své písemné stanovisko k věci, ve kterém s obviněním zásadně nesouhlasil a označil jeho osočení z plagiátorství jako důkaz pokleslé úrovně a vlastností určitých osob. Disciplinární komise z opatřených listinných důkazů založených ve spise disciplinárního řízení, jakož i z výpovědí svědků (studentky-hodnotitelky a garanta předmětu) zjistila v průběhu ústního jednání skutkový stav věci: studentem odevzdaná práce je ze 48% plagiát. Ze všech podkladů měla disciplinární komise za nepochybně prokázané, že student při zpracování seminární práce čerpal ze zdrojů, které řádně necitoval a neuvedl v seznamu pramenů. Toto jednání je třeba považovat za společensky škodlivé a nežádoucí a nelze jej tolerovat a žádným způsobem ospravedlnit, a to ani zahlcením dalšími (nejen) studijními povinnostmi. Při navrhování sankce přihlédla komise k závažnosti a způsobu spáchání disciplinárního přestupku, dosavadní bezúhonnosti studenta, ale i k tomu, že student svého jednání žádným způsobem nelitoval a toto naopak ve svém písemném vyjádření bagatelizoval a popíral a navíc hrubě osočoval osoby, které jeho práci za plagiát označily. Proto disciplinární komise navrhla děkance uložit studentovi sankci podmíněného vyloučení ze studia se stanovením lhůty k osvědčení. Uložení této sankce komise považovala za dostačující a přiměřeně přísné k okolnostem a účelu řízení.

III. Rozhodnutí děkanky

Děkanka fakulty po seznámení se se závěry disciplinární komise dne 15. 3. 2018 vydala rozhodnutí, ve kterém se v otázce viny a sankce ztotožnila s disciplinární komisí. Student se proti rozhodnutí děkanky v zákonné lhůtě odvolal.

IV. Rozhodnutí rektora

Rektor Masarykovy univerzity v odvolacím řízení odvolání proti rozhodnutí zamítl a napadené rozhodnutí se potvrdil. V odůvodnění mj. uvedl, že odvolací orgán neposuzoval nijak obsah práce a její kvalitu. Soustředil se na to, zda děkanka postupovala v souladu se zákonem a vnitřními předpisy a zde pochybení nenašel. Ztotožnil se s názorem děkanky, že seminární práce trpí zásadními nedostatky řádného citování a uvedl, že v kontextu ostatních souvisejících informací bylo zřejmé, že student takto postupoval vědomě. Pozitivní přínos pro studenta nemělo ani jednání vůči hodnotitelům práce. Rozhodnutí rektora bylo konečné.

 

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.