Březen 2019 – podezření z falšování omluvenky

I. Popis skutku

Dne 12. 3. 2019 byl správcem studijní evidence podán děkance fakulty podnět k zahájení disciplinárního řízení se studentkou bakalářského kombinovaného studia oboru Vyšší justiční úředník pro podezření z falšování omluvenky.

Děkan fakulty, který nastoupil do funkce od 1. 4. 2019, přezkoumal uvedená fakta a došel k názoru, že skutkové znaky uvedeného jednání odpovídají disciplinárnímu přestupku uvedenému v ustanovení čl. 2 odst. 2 písm. a) disciplinárního řádu, neboť studentka odevzdáním pozměněné omluvenky podváděla při plnění svých studijních povinností plynoucích z čl. 9 odst. 2 SZŘ MU. Dne 8. dubna 2019 podal proto předsedovi disciplinární komise návrh na zahájení disciplinárního řízení.

II. Závěr disciplinární komise

Studentka byla včas a řádně obeslána a obdržela kopii návrhu děkana na zahájení disciplinárního řízení (doručení byla vykázána) a k ústnímu jednání se dostavila. Disciplinární komise z opatřených listinných důkazů založených ve spise disciplinárního řízení, jakož i z výpovědi obviněné a svědkyně (pracovnice studijního oddělení) zjistila v průběhu ústního jednání skutkový stav věci: studentka měla být v den uvedený na omluvence ošetřena u lékaře, přičemž si nenechala omluvenku vystavit. Z obavy o dodržení lhůty pro odevzdání omluvenky využila formulář propustky s razítkem a podpisem jiné lékařky, který měla u sebe z dřívější doby a který sama vyplnila svým jménem a datem a ten v této podobě zaslala v příloze omluvného mailu na studijní oddělení. Protože studijnímu oddělení se omluvenka jevila jako podezřelá, došlo u lékařky uvedené na propustce k ověření pravosti. Lékařka písemně potvrdila, že daného dne studentka v její ordinaci ošetřena nebyla. Studentka se ke svému jednání přiznala a svého činu opakovaně litovala. Uvedla, že se omluvila i lékařce, jejíž formulář zneužila. Disciplinární komise dospěla k závěru, že se obviněná dopustila shora popsaného činu v úmyslu přímém, neboť sken propustky zaslala na SO s vědomím nepravdivosti údajů v něm uvedených právě proto, aby jí byla omluvena absence na povinné výuce. Disciplinární komise byla názoru, že se obviněná takto dopustila podvádění při plnění studijních povinností dle čl. 9 odst. 2 SZŘ MU, a to při dokládání omluvy z povinné výuky dle čl. 9 odst. 7 SZŘ MU. Takové jednání, kterého se navíc dopustí student právnické fakulty, je třeba považovat za společensky škodlivé a nežádoucí a nelze jej tolerovat a žádným způsobem ospravedlnit. Disciplinární komise po zvážení všech okolností, zejména také dosavadní bezúhonnosti studentky, navrhla děkanovi uložit obviněné sankci podmíněného vyloučení se stanovením lhůty k osvědčení do ukončení studia.

Na okraj lze uvést, že „pravou“ omluvenku na daný den studentka neodevzdala, nicméně ani odevzdání takové omluvenky by nemohlo nic na celkovém hodnocení situace disciplinární komisí.

III. Rozhodnutí děkana

Děkan fakulty seznámil se závěry disciplinární komise a dne 6. června 2019 vydal rozhodnutí, ve kterém se v otázce viny a sankce ztotožnil s disciplinární komisí.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.