Duben 2019 – podezření z plagiování bakalářské práce

I. Popis skutku

Dne 17. 4. 2019 podal vedoucí Katedry obchodního práva děkanovi fakulty podnět k zahájení disciplinárního řízení se studentem bakalářského kombinovaného studia oboru Obchodněprávní studia pro podezření z plagiování bakalářské práce s celkovou mírou podobností s jinými pracemi 41%.

Děkan fakulty přezkoumal uvedená fakta a došel k názoru, že se student dopustil disciplinárního přestupku uvedeného v ustanovení čl. 2 odst. 2 písm. b) disciplinárního řádu. Dne 23. dubna 2019 podal proto předsedovi disciplinární komise návrh na zahájení disciplinárního řízení.

II. Závěr disciplinární komise

Student byl včas a řádně obeslán a obdržel kopii návrhu děkana na zahájení disciplinárního řízení (doručení byla vykázána) a k ústnímu jednání se dostavil. Disciplinární komise z opatřených listinných důkazů založených ve spise disciplinárního řízení, jakož i z výpovědi obviněného a svědků (vedoucí a oponent závěrečné práce) zjistila v průběhu ústního jednání skutkový stav věci: obviněný odevzdal bakalářskou práci (BP), když se při jejím zpracování dopustil tzv. plagiátorství. Komise vycházela z výsledků kontroly práce programem na odhalování plagiátů známým pod názvem „jako vejce vejci“ i z výpovědi svědků. Obviněný uváděné skutečnosti nijak nepopřel a k plagiování se doznal. Uvedl, že ho vzniklá situace mrzí. Omlouval se pracovní zaneprázdněností, což se projevilo i tím, že práce nebyla řádně konzultována. Disciplinární komise dospěla k názoru, že obviněný pochybil při tvorbě BP tím, že použité zdroje řádně neuvedl, neprovedl jejich citaci a tím vydával cizí texty za vlastní, čímž se dopustil disciplinárního přestupku podle čl. 2 odst. 2 písm. b) disciplinárního řádu. Postup, který obviněný při psaní BP použil, neodpovídá opomenutí řádné citace, ale úmyslu prezentovat tyto texty jako vlastní. Disciplinární komise dospěla k závěru, že obviněný jednal v úmyslu přímém, nikoliv nedbalostně, jak sám zpočátku tvrdil. Komise po zvážení všech okolností, zejména také dosavadní bezúhonnosti studenta, navrhla děkanovi uložit obviněnému sankci podmíněného vyloučení se stanovením lhůty k osvědčení do ukončení studia.

III. Rozhodnutí děkana

Děkan fakulty seznámil se závěry disciplinární komise a dne 6. června 2019 vydal rozhodnutí, ve kterém se v otázce viny a sankce ztotožnil s disciplinární komisí

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.