Červen 2019 – podezření z plagiování seminární práce

I. Popis skutku

Dne 5. června 2019 podala doktorandka a externí vyučující předmětu MP203Z Římské právo II - seminář děkanovi fakulty podnět k zahájení disciplinárního řízení se studentem magisterského oboru Právo, který se měl dopustit plagiátorství tím, že z několika zdrojů doslovně opsal pasáže, ze kterých následně sestavil celou svou práci a tyto zdroje vůbec necitoval, ani ve formě nepřímé citace. Podle protokolu „Podrobnosti s vybranými dokumenty“ byla celková míra podobnosti v rozsahu 89%. K podnětu byla připojena mailová korespondence mezi vyučující a studentem.

Děkan fakulty přezkoumal uvedené skutečnosti a dospěl k názoru, že se student dopustil disciplinárního přestupku uvedeného v ustanovení čl. 2 odst. 2 písm. b) disciplinárního řádu. Dne 5. srpna 2019 podal proto předsedovi disciplinární komise návrh na zahájení disciplinárního řízení.

II. Závěr disciplinární komise

Student byl včas a řádně obeslán a obdržel kopii návrhu děkana na zahájení disciplinárního řízení a k ústnímu jednání se dostavil. Disciplinární komise z opatřených listinných důkazů založených ve spise disciplinárního řízení, jakož i z výpovědi obviněného a písemného vyjádření svědkyně (vyučující) zjistila v průběhu ústního jednání skutkový stav věci: obviněný pochybil při tvorbě seminární práce tím, že některé zdroje, které zcela prokazatelně použil, neuvedl a řádně neprovedl jejich citaci, ani je neuvedl v seznamu literatury. Nic na této skutečnosti nezměnilo tvrzení obviněného, že hodlal zdroje doplnit a práci upravit, avšak z důvodu zaneprázdněnosti toto neučinil a odevzdal práci v „nehotovém“ stavu. V postupu obviněného komise viděla jasný úmysl vedoucí k použití cizích prací, cizí práce neuvedl v seznamu použité literatury ani v poznámkách pod čarou, což vylučuje tvrzení, že se spletl a opomněl. Komise také dodala, že šlo o tak významné zdroje, u nichž si lze jen těžko představit, že by zrovna jejich citování zapomněl. Komise po provedeném dokazování navrhla děkanovi uložil sankci podmíněného vyloučení ze studia se stanovením lhůty k osvědčení v délce trvání 6 měsíců od právní moci rozhodnutí děkana.

III. Rozhodnutí děkana

Děkan fakulty seznámil se závěry disciplinární komise a dne 24. září 2019 vydal rozhodnutí, ve kterém se v otázce viny a sankce ztotožnil s disciplinární komisí.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.