Únor 2021 – podezření z neoprávněné spolupráce při plnění studijních povinností

I. Popis skutku

Dne 15. 2. 2021 obdržel děkan PrF MU podnět k zahájení disciplinárního řízení se studentem magisterského studijního programu Právo a právní věda, který při skládání zkoušky v písemné distanční formě v předmětu MP904Zk Právo životního prostředí II v IS MU měl v jedné z odpovědí použít odpověď zaslanou blíže nespecifikovanou Kristýnou. Odpověď měla takovou formu, že jiný způsob, než že student text nakopíroval, byl velmi obtížně představitelný.

Děkan fakulty pečlivě přezkoumal uvedená fakta a dospěl k názoru, že jednání studenta může naplňovat znaky disciplinárního přestupku dle čl. 2 odst. 2 písm. a) disciplinárního řádu. Dne 1. 4. 2021 podal proto předsedovi disciplinární komise návrh na zahájení disciplinárního řízení.

II. Závěr disciplinární komise

Obviněný student byl včas a řádně obeslán a obdržel kopii návrhu děkana na zahájení disciplinárního řízení (doručení byla vykázána) a k ústnímu jednání se dostavil. Disciplinární komise z opatřených listinných důkazů založených ve spise disciplinárního řízení, jakož i z výpovědí obviněného a svědka (vyučující) zjistila v průběhu ústního jednání skutkový stav věci: obviněný při realizaci 2. termínu zkoušky využil pomoc jiné osoby. Jednalo se o osobu, kterou znal z doby jeho původního studia na UPOL. Bližší identifikaci osoby odmítl podat. Pomoc využil z časových důvodů. Předem požádal přes sociální sítě zmíněnou osobu o pomoc, následně jí zaslal zadání otázky s tím, aby nalezla příslušná ustanovení. Zaslaný text zhruba ze 2/3 zkopíroval do svého odpovědníku. Odpovědník po sobě již nekontroloval a v odpovědi zůstal i text „Poslal(a) Kristýna, Dnes v 10:27“. Obviněný se k činu doznal.

Disciplinární komise dospěla k závěru, že obviněný svým jednáním naplnil znaky skutkové podstaty disciplinárního přestupku dle čl. 2 odst. 2 písm. a) disciplinárního řádu, a to v úmyslu přímém. Přitěžující okolností při rozhodování o sankci za spáchaný čin bylo, že se předem připravil na využití pomoci jiné osoby. Lítost, kterou vyjádřil obviněný, se týkala toho, že byl odhalen a jeho věc byla řešena v rámci sociálních sítí, nikoli toho, že pochybil a porušil své studijní povinnosti. Polehčující okolností bylo, že se k činu doznal a že šlo o první provinění z hlediska disciplinární odpovědnosti. Komise po zvážení všech skutečností navrhla uložit sankci podmíněného vyloučení ze studia s lhůtou k osvědčení do konce jeho studia. Uložení této sankce komise považovala za dostačující a přiměřeně přísné k okolnostem spáchání disciplinárního přestupku i k účelu disciplinárního řízení.

III. Rozhodnutí děkana

Děkan fakulty po seznámení se se závěry disciplinární komise vydal dne 22. 6. 2021 rozhodnutí, ve kterém se v otázce viny a sankce včetně lhůty k osvědčení ztotožnil s disciplinární komisí. Student se nesmí pod sankcí vyloučení ze studia dopustit žádného dalšího disciplinárního přestupku nebo činu ještě závažnějšího, s výjimkou disciplinárního přestupku spáchaného z nedbalosti.

 

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.