Květen 2020 – podezření z podvádění při plnění studijních povinností

I. Popis skutku

Dne 5. 5. 2020 obdržel děkan PrF MU podnět k zahájení disciplinárního řízení proti studentce 6. semestru magisterského programu Právo a právní věda, která se měla při distančním skládání zápočtového testu z předmětu MP609Z Právo EU I pokoušet vyhledávat informace mimo povolené materiály.

Děkan fakulty přezkoumal uvedená fakta a dospěl k názoru, že skutkové znaky uvedeného jednání jednoznačně odpovídají znakům disciplinárních přestupků podle ustanovení čl. 2 odst. 2 písm. a) příp. písm. e) disciplinárního řádu. Dne 29. 5. 2020 podal proto předsedovi disciplinární komise návrh na zahájení disciplinárního řízení.

II. Závěr disciplinární komise

Obviněná studentka byla včas a řádně obeslána a obdržela kopii návrhu děkana na zahájení disciplinárního řízení (doručení byla vykázána) a k ústnímu jednání se dostavila. Při ústním jednání vinu popírala a zpochybňovala důkazní materiály. Disciplinární komise však z řady opatřených listinných důkazů založených ve spise disciplinárního řízení, které hodnotila jednotlivě i v jejich vzájemném souhrnu, jakož i z výpovědi svědků (zkoušející, e-technik PrF MU) zjistila v průběhu ústního jednání, že byly v průběhu zpracovávání testu otevírány nedovolené materiály, nakonec obviněná toto ani nepopírala, ale komise nepovažovala za pravdivé tvrzení studentky, že nedovolené soubory otevřely jiné osoby, konkrétně tři děti, které v době skládání testu hlídala. Komise dospěla k názoru, že cílené „klikání“ v nedovolených materiálech (otevírání podsložek a dalších přesně navazujících dokumentů, které souvisely s testovými otázkami) neodpovídá práci malých dětí. Obviněná brojila také proti důkazům týkajících se IP adresy, nicméně cesta, která vedla k otevírání příslušných dokumentů, směřovala komisi k závěru, že příkazy k otevření vyslala právě obviněná studentka. Studentka v průběhu řízení podala písemné vyjádření k průběhu jednání a výtky k doručování písemností. Se vším se komise písemně vypořádala a konstatovala, že studentka nebyla na svých právech omezena či poškozena. Ve světle provedených důkazů komise došla k závěru, že studentka zjevně bezprostředně úmyslně směřovala svým jednáním k tomu, aby mohla při plnění studijní povinnosti spočívající ve složení zápočtového testu, jakožto obligatorní podmínky pro úspěšné ukončení povinného předmětu, pracovat s materiály, které nebyly povoleny. Při rozhodování o sankci komise vzala v úvahu jak polehčující okolnosti, tedy že dosud její studium bylo bezproblémové, že její pokus nevedl k úspěšnému ukončení předmětu, že způsob provedení nepředstavoval pro chráněný zájem příliš velkou hrozbu a konečně i to, že v době konání jednání již předmět úspěšně ukončila, tak přitěžující okolnosti, tedy že se jednalo o tři dílčí útoky, jimiž obviněná usilovala o zpřístupnění a použití nedovolených materiálů, tedy že nešlo o nahodilé ojedinělé jednání. Upuštění od potrestání se komisi jevilo jako nedostatečné, navrhla tedy děkanovi uložit sankci podle čl. 12 odst. 1 písm. a) disciplinárního řádu - napomenutí.

III. Rozhodnutí děkana

Děkan fakulty po seznámení se se závěry disciplinární komise dne 26. 8. 2020 vydal rozhodnutí, ve kterém se v otázce viny a sankce ztotožnil s disciplinární komisí. Studentka se v zákonné lhůtě proti rozhodnutí odvolala.

IV. Rozhodnutí rektora

Rektor ve svém rozhodnutí ze dne 29. 11. 2022 po rekapitulaci skutkových okolností, vypořádání se s procesními námitkami a náležitostmi odvolání potvrdil napadené rozhodnutí a odvolání zamítl.

Pozn. Řízení ve druhém stupni bylo přerušeno z důvodu přerušení studia obviněné.

 

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.