Leden 2023 – prodlení se zaplacením pravomocně vyměřeného poplatku za studium

I. Popis skutku

Dne 13. 1. 2023 obdržel děkan PrF MU od správce studijní evidence podnět k zahájení disciplinárního řízení proti studentovi 1. semestru bakalářského studijního programu Veřejná správa, který se vědomě dopouští disciplinárního přestupku ve věci nehrazení pravomocně vyměřeného poplatku za studium.

Děkan fakulty přezkoumal všechny v podnětu uvedené skutečnosti a dospěl k závěru, že student je v prodlení se zaplacením pravomocně vyměřeného poplatku za studium a tím se student dopouští disciplinárního přestupku podle čl. 2 odst. 1 písm. j) disciplinárního řádu. Dne 2. 2. 2023 děkan podal předsedovi disciplinární komise návrh na zahájení disciplinárního řízení.

II. Závěr disciplinární komise

Obviněnému studentovi bylo včas a řádně zasláno oznámení o zahájení disciplinárního řízení, předvolání k ústnímu jednání i kopie návrhu děkana na zahájení disciplinárního řízení (doručení fikcí a zpřístupnění dokumentů byla vykázána). K ústnímu jednání se obviněný bez omluvy nedostavil. Podle čl. 7 odst. 3 disciplinárního řádu se konalo ústní jednání bez přítomnosti obviněného. Disciplinární komise na základě listinných důkazních prostředků obsažených ve spise disciplinárního řízení a výpovědi navrhovatele v zastoupení konstatovala, že beze vší pochybnosti je obviněný student v prodlení se zaplacením pravomocně vyměřeného poplatku za studium. Obviněný student nereagoval na žádnou z výzev a upomínek ze strany PrF MU ani nevyužil možnosti hradit poplatek za studium formou splátkového kalendáře, o kterou sám požádal. Obviněný nereagoval ani v rámci disciplinárního řízení, nevyužil ani svého práva být seznámen s podklady pro vydání rozhodnutí a vyjádřit se k nim. Disciplinární komise uzavřela jednání s tím, že obviněný naplnil znaky skutkové podstaty disciplinárního přestupku podle čl. 2 odst. 1 písm. j) disciplinárního řádu. Ohledně formy zavinění měla komise za to, že obviněný jednal úmyslně. Byl opakovaně vyrozumíván ve věci splnění pravomocně uložené povinnosti a byl průběžně poučován ohledně právních následků jejího nesplnění. Obviněný tak nejenom že musel vědět, jaké následky jeho pasivita vyvolá, a pro případ, že tomu tak bude, s tím byl srozuměn. Obviněný tak jednal v úmyslu nepřímém.

Fakt, že se obviněný opakovaně vyhýbá splnění pravomocně uložené povinnosti a nijak nereaguje na průběžné výzvy a nemá se k tomu jakkoliv splnit a uhradit, co dluží, považuje disciplinární komise za společensky škodlivý a nežádoucí.

Při rozhodování o ukládání sankce ve smyslu čl. 12 odst. 2 disciplinární komise hodnotila všechna tam uvedená kritéria. Obviněný byl v řízení zcela pasivní a nadále poplatek zůstává neuhrazen. Komise nepřehlédla, že se nejedná o první nezaplacený poplatek v rámci studií na MU, na druhou stranu šlo o první pochybení řešené formou disciplinárního řízení. Komise navrhla uložit sankci podmíněného vyloučení ze studia se stanovením lhůty k osvědčení do konce studia. Uložení této sankce považovala komise za přiměřené k okolnostem spáchání disciplinárního přestupku, jakož i k účelu disciplinárního řízení.

III. Rozhodnutí děkana

Děkan fakulty po seznámení se se závěry disciplinární komise dne 24. 4. 2023 vydal rozhodnutí, ve kterém se v otázce viny a sankce ztotožnil s disciplinární komisí. Obviněný se během zkušební lhůty nesmí pod sankcí vyloučení ze studia dopustit žádného dalšího disciplinárního přestupku nebo činu ještě závažnějšího.

 

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.