Březen 2023 – podezření z plagiátorství

I. Popis skutku

Dne 10. 3. 2023 obdržel děkan PrF MU podnět k zahájení disciplinárního řízení se studentkou 6. semestru doktorského prezenčního studia, která se měla dopustit plagiátorství tím způsobem, že vydávala části prací vypracovaných jinými autory, včetně jejich obsahu či struktury za své bez řádného uvedení zdroje či citace nebo bez řádného uvedení důvodu daného druhem užití a obvyklou mírou původnosti výsledného díla.

Děkan přezkoumal uvedená fakta a došel k názoru, že skutkové znaky uvedeného jednání odpovídají znakům plagiátu a tím i naplňují znaky článku 2 odst. 1 písm. b) Disciplinárního řádu, a dne 24. dubna 2023 podal předsedovi disciplinární komise návrh na zahájení disciplinárního řízení.

II. Závěr disciplinární komise

Studentka byla včas a řádně obeslána a obdržela kopii návrhu děkana na zahájení disciplinárního řízení (doručení byla vykázána) a k ústnímu jednání se dostavila. Disciplinární komise z opatřených listinných důkazů založených ve spise disciplinárního řízení, jakož i z vlastního průběhu ústního jednání a okolností, které při jednání vyšly najevo, zjistila skutkový stav věci: obviněná studentka zpracovala a pro účely dokumentace publikační činnosti v IS MU se vykázala jako jediná autorka kapitoly publikované v monografii z r. 2022. Též zpracovávala podkapitolu, při jejímž zpracování se dopustila tzv. plagiátorství, když jednak převzala strukturu jiného díla, aniž by tuto inspiraci řádně uvedla a provedla označení zdroje, jednak převzala i jeho obsah, který pozměnila jen velmi dílčím způsobem. Plagiátorstvím je i účelová parafráze, drobné přeformulování přebírané myšlenky změnou slovosledu, nahrazením některých slov synonymy, rozdělováním či spojováním vět či odstavců, změnou posloupnosti dílčích obsahových celků atd. Ohledně formy zavinění došla komise k závěru, že obviněná jednala úmyslně. Podle provedení má komise za to, že obviněná chtěla, aby text působil tak, jako by šlo o její vlastní myšlenky, tedy věděla, že vydává cizí myšlenky za vlastní. Obviněná jednala v úmyslu přímém. Na závěrech disciplinární komise ničeho nemění fakt, že původně šlo o text psaný v anglickém jazyce, zatímco nyní se jednalo o text v jazyce českém. Při rozhodování o ukládání sankce komise hodnotila všechna kritéria dle čl. 12 odst. 2 disciplinárního řádu. Obviněná se k činu doznala, projevila lítost a v rámci ústního jednání se autorovi předmětného textu omluvila. Jednalo se o první pochybení obviněné. Komise navrhla děkanovi uložit sankci podmíněného vyloučení ze studia se zkušební dobou do ukončení studia od právní moci rozhodnutí děkana. Během této doby se obviněná pod sankcí vyloučení ze studia nesmí dopustit dalšího disciplinárního přestupku nebo činu ještě závažnějšího. Uložení této sankce považuje komise za přiměřené okolnostem spáchání disciplinárního přestupku, jakož i účelu disciplinárního řízení.

III. Rozhodnutí děkana

Děkan fakulty po seznámení se se závěry disciplinární komise dne 28. srpna 2023 vydal rozhodnutí, ve kterém se v otázce viny a sankce ztotožnil s disciplinární komisí.

 

 

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.