Říjen 2023 – prodlení se zaplacením pravomocně vyměřeného poplatku za studium

I. Popis skutku

Dne 25. 9. 2023 obdržel děkan PrF MU podnět k zahájení disciplinárního řízení se studentem bakalářského studijního programu Veřejná správa, který opakovaně neuhradil pravomocně vyměřený poplatek za studium.

Děkan fakulty přezkoumal fakta uvedená v podnětu a dospěl k názoru, že skutkové znaky uvedeného jednání jednoznačně odpovídají znakům disciplinárního přestupku uvedeného v ustanovení článku 2 odst. 1 písm. j) disciplinárního řádu. Dne 9. října 2023 podal proto předsedovi disciplinární komise návrh na zahájení disciplinárního řízení.

II. Závěr disciplinární komise

Obviněný student byl včas a řádně obeslán a obdržel kopii návrhu děkana na zahájení disciplinárního řízení (doručení byla vykázána). K ústnímu jednání se bez omluvy nedostavil. Disciplinární komise z opatřených listinných důkazů založených ve spise disciplinárního řízení došla k závěru, že se student beze vší pochybnosti dopustil disciplinárního přestupku – prodlení se zaplacením pravomocně vyměřeného poplatku za studium. Komise dodala, že se jedná o tzv. trvající disciplinární přestupek, kdy jednání obviněného naplňuje jeho definiční znaky per analogiím obecně vyjádřeným v § 8 zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich, ve znění pozdějších předpisů. Ohledně formy zavinění má komise za to, že obviněný jednal úmyslně. Byl opakovaně vyrozumíván ohledně splnění pravomocně uložené povinnosti a byl průběžně poučován o následcích nesplnění. Fakt, že se obviněný opakovaně vyhýbá splnění pravomocně uložené povinnosti, nijak nereaguje na průběžné výzvy a nemá se k tomu jakkoli splnit a uhradit, co dluží, označila komise za společensky škodlivý a nežádoucí.

Při rozhodování o ukládání sankce ve smyslu čl. 12 odst. 2 disciplinárního řádu komise hodnotila všechna tam uvedená kritéria. Obviněný byl v řízení zcela pasivní a nadále poplatek nebyl uhrazen. Komise nepřehlédla fakt, že obviněný nezaplatil ani dříve pravomocně vyměřené poplatky za studium a nejedná se o jeho první pochybení řešené formou disciplinárního řízení. Obviněný byl již pravomocně shledán vinným ze stejného disciplinárního přestupku a obviněnému byla uložena sankce podmíněného vyloučení ze studia se stanovením lhůty k osvědčení do konce studia. Z uvedených důvodů navrhla komise děkanovi uložit obviněnému sankci vyloučení ze studia. Uložení této sankce považovala komise za přiměřené k okolnostem spáchání disciplinárního přestupku, jakož i k účelu disciplinárního řízení. Stěžejní význam sehrála skutečnost, že se obviněný dopustil disciplinárního přestupku ve zkušební době předchozí podmíněně uložené sankce vyloučení ze studia, z níž si zjevně nevzal ponaučení. Komise nezjistila nic, co by odůvodňovalo prognózu, že další podmíněné vyloučení by již mohlo vést ke kýžené nápravě a sebereflexi obviněného.

III. Rozhodnutí děkana

Děkan fakulty po seznámení se se závěry disciplinární komise dne 16. února 2024 vydal rozhodnutí, ve kterém se v otázce viny a sankce plně ztotožnil s disciplinární komisí. Student byl vyloučen ze studia pro disciplinární přestupek.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.